• d e s i r e f o r t h e f u t u r e . b l o g s p o t . f i

perjantai 27. huhtikuuta 2012

POSTAUS NAISIIN KOHDISTUVASTA VÄKIVALLASTA


---

L i t a pyysi minua kirjoittamaan hänen kanssaan blogiin aiheesta;

N a i s i i n   k o h d i s t u v a   v ä k i v a l t a .

Aion tehdä tästä aiheesta postauksen, koska tahdon naisten pystyvän 
puhumaan aiheesta ja käsittelemään aihetta avoimemmin, varsinkin jos
he ovat joutuneet kokemaan esim. parisuhteessaan väkivaltaisuutta !

Ensin kuitenkin muutama sana, joka teidän on todella 
tärkeää lukea ennen tämän blogitekstin lukemista !

- Oma menneisyyteni ja elämäni ei kuulu tämän postauksen sisältöön,
joten en tahdo törmätä kommentteihin, joissa valitetaan siitä että
teksti on epätasapainossa oman käytökseni ja menneisyyteni kanssa.
Olen ollut todella väkivaltainen, mutta tämä postaus ei käsittele minua !

---

Naiset; P U H U K A A ! Älkää alistuko ja hiljenny aiheesta, vaan käsitelkää se ja mahdollisesti tehkää tästä rikosilmoitus.
   Naisiin kohdistunut väkivalta 2005 -tutkimuksen mukaan naisten kokema parisuhdeväkivalta on Suomessa melko yleistä. Tutkimukseen vastanneista 18–74 -vuotiaista naisista noin joka viides oli joutunut parisuhdeväkivallan (fyysisen väkivallan, väkivallalla uhkailun, seksuaalisen väkivallan tai uhkaavan käyttäytymisen) kohteeksi nykyisessä parisuhteessaan. 17,6 % naisista oli kokenut fyysistä väkivaltaa sen hetkisen kumppaninsa taholta. Tutkimukseen osallistuneista 49 % oli kokenut väkivaltaa vähintään kerran entisessä suhteessaan.
   On vaikeaa käsittää, kuinka moni nainen joutuu kärsimään parisuhteen sisäisestä väkivallasta ja tämä on lähestulkoon mahdotonta ymmärtää, jos sitä ei ole itse kokenut. Jotkut naiset eivät välttämättä edes pidä esim. henkistä väkivaltaa väkivaltana. No, väkivalta yleisesti ottaen ajatellaan vain fyysiseksi, mutta henkinen väkivalta on vähintään yhtä pahaa kuin fyysinen. Ja voin väittää, että tutkimustulokset eivät vastaa todellisuutta juuri tämän takia. Nimittely, mitätöinti, uhkailu ja kontrollointi on varmasti jokaiselle naiselle tuttua, mutta sitä ei todellakaan olla missään mielessä pidetty lähellekkään väkivaltaisuutena. En itsekkään ole sitä sellaisena koskaan pitänyt, vaikka ehkä olisi pitänyt.

---

Parisuhdeväkivalta voi ilmetä 
monenlaisin tavoin. Se voi olla mm;

 • Henkistä väkivaltaa, kuten nimittelyä, mitätöintiä, alistamista,
  uhkailua, muista ihmissuhteista eristämistä ja kontrollointia. 
 • Taloudellista väkivaltaa, kuten rahojen käytön
  kontrollointia ja työssäkäynnin estämistä. 
 • Fyysistä väkivaltaa, kuten liikkumisen estämistä, läimäyttelyä, lyömistä,
  potkimista, pään hakkaamista, kuristamista ja aseella tehtyä väkivalta. 
 • Seksuaalista väkivaltaa, kuten seksiin pakottamista,
  raiskaamista ja seksuaalista häpäisemistä. 

Parisuhdeväkivallasta vaietaan usein. Neljä naista kymmenestä ei kerro kokemastaan väkivallasta kenellekään. Väkivaltaa kokeneista naisista kolmannes hakee apua viranomaisilta (esim. poliisilta, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalta sekä turvakodista) ja samoin kolmannes etsii tukea ystäviltään, omaisiltaan ja työtovereiltaan. Väkivallasta puhuminen sekä kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen ovat ensiaskeleita väkivallasta selviytymiseen. Ulkopuolisen voi olla vaikea ymmärtää, miksi nainen ei aina jätä väkivaltaista puolisoaan. Tilanteen jatkumista voidaan pitää jopa naisen omana syynä. On kuitenkin olemassa monia syitä siihen, miksi väkivaltaisesta suhteesta irrottautuminen on vaikeaa. Nainen voi hävetä väkivallan kohteeksi joutumista ja uskoa olevansa itse syyllinen väkivaltaan. Hän voi pelätä, mitä mies tekee suhteen päättymisen jälkeen: mies on saattanut uhata väkivallalla paitsi naista, myös tämän sukulaisia, lapsia, lemmikkejä tai omaisuutta. Nainen voi rakastaa edelleen kumppaniaan, koska tämä ei ole kaiken aikaa väkivaltainen. Väkivallan kokeminen heikentää itseluottamusta ja kykyä päätöksentekoon, ja nainen voi kokea olevansa tilanteessaan aivan yksin.


{ Parisuhdeväkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää ja vastuu väkivallasta on aina sen tekijällä. 
Väkivalta aiheuttaa uhrissa paitsi pelkoa, ahdistusta ja masennusta, myös fyysisiä vammoja. 
Toisinaan uhri voi olla hengenvaarassa. Fyysinen ja seksuaalinen väkivalta ovat rikoksia, 
 joilla on vakavia seurauksia uhrin hyvinvoinnille. Sekä parisuhdeväkivallan uhreille että 
tekijöille on kuitenkin tarjolla palveluita, joiden avulla väkivallan kierre pyritään katkaisemaan. 
Väkivaltaisesta parisuhteesta irrottautumiseen tarvitaan usein runsaasti aikaa, apua ja tukea. }

14 kommenttia:

 1. Tää teksti on tosi inspiroiva ja tukea antava niille jotka ei välttämättä tiedosta olleensa väkivallan kohteita. On kiva että joku edes sanoo asian suoraan ja näin netissä. Toivottavasti tämä rohkaisee kaikkia väkivallan uhreja puhumaan asiasta (Y) !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yeah ! Jos edes yksi väkivallan uhri puhuu asiasta tämän tekstin jälkeen, olen tehnyt helvetillisen hyvän työn ! :-)

   Poista
 2. Nainen voi myös hakata miestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai voi, mutta tämä postaus on vain ja ainoastaan naisiinkohdistuvasta väkivallasta, niinkuin jo sanoin ..

   Poista
 3. mies ja pahoinpidelty27. huhtikuuta 2012 klo 4.34

  Aika outoa, että päätit tehdä postauksen pelkästään naisiin kohdistuvasta väkivallasta - ihan kun miehillä ei olisi väliä. Elin väkivaltaisessa parisuhteessa 3 vuotta, olen mies. Hakkaajanikin oli mies, mutta ihan yhtälailla se olisi voinut olla nainen. En ymmärrä miksi valitsit kohderyhmän ja suljit miehet pois tästä, enkö minä olisi ansainnut yhtä lailla rohkaisua kuin naiset kenelle tekstin kohdistat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein tämän postauksen vain siksi, koska kaverini pyysi !
   - Tottakai miehilläkin on väliä, en tarkoita sitä tällä postauksella vaan tein postauksen vain naisiin kohdistuvasta väkivallasta aikaisemmin mainitsemastani syystä.

   Kyllä miehetkin voivat tästä tekstistä rohkaistua, en tarkoita tällä tekstillä todellakaan loukata mihiä ja vähätellä heihin kohdistuvaa väkivaltaa ! Väkivalta on aina yhtäpaha asia, tapahtuu se kenelle tahansa iästä tai sukupuolesta riippumatta.

   Poista
 4. voin sanoa kokemuksesta, että ei siitä ihan helposti kyl vaa mennä puhumaan jos on tullu hakatuksi vuosia.. omal kohal se on ainaki nii paljon monimutkaisempaa. mut, iha hyvä postaus silti. harmitti vaa et tää oli näin rajattu, parisuhteest vaa puhuttii vaik voiha perheen tai kaveriporukanki sisäl tapahtuu tällasta. ja just tää et kylhä miehetki joutuu väkivallan kohteeks.

  VastaaPoista
 5. Aivan mahtavasti kirjoitettu! Todella inspiroiva!

  Tämä aihe on mulle tosi henkilökohtainen, nimenomaan NAISIIN KOHDISTUVA VÄKIVALTA, sillä vahingossa jouduin todistamaan kun omaa kaunista, nuorta naispuolista ystävääni pahoinpideltiin. Omissa HÄISSÄNI.

  Puhukaa ihmiset, puhukaa! Tehkää rikosilmoituksia, koska väkivalta ei ole koskaan perusteltavaa, eikä kenenkään muun kuin sen aloittajan syy.
  Ketään ei lyödä, ketään ei vähätellä. Ei naisia, ei miehiä, ei mitään siltä väliltä eikä sen kastin ulkopuoleltakaan.

  VastaaPoista
 6. HUOMHUOMHUOM Ihmiset!

  Tässä postauksessa on henkilökohtainen tausta, ja harmiksenne tämä juontaa siihen että +180cm salilla käyvä isokokoinen MIES hakkasi julkisella paikalla hyvin siroa TYTTÖystäväänsä.
  Ei toisinpäin.
  Väkivalta on AINA VÄÄRIN. Mutta tämä käsittelee nyt naisiin(yleensä heikompaan osapuoleen) kohdistuvaa väkivaltaa.

  Minä pyysin Oonaa kannustamaan ihmisiä asian suhteen. Tämä postaus on kaikille uhreille, terveille ja hakkaavillekin: HAKEKAA APUA!
  Puhukaa, puhukaa. Kuten tästä postauksesta selviää, tämä on yleistä, kukaan ei ole yksin tämän kanssa!

  VastaaPoista
 7. Oona, hyvin tärkeästä aiheesta kirjoitat! Toivottavasti postauksesi aukaisee monen lukijan silmät. Väkivalta on aina väärin!

  Itse olen joutunut nykyisessä parisuhteessani kokemaan seuraavia asioita (postauksesi aiheeseen liittyen): nimittely, mitätöinti, alistaminen, uhkailu, muista ihmissuhteista eristäminen, kontrollointi, rahojen käytön kontrollointi, liikkumisen estäminen, sekä käsivarsiin tarttuminen ja niistä kiinni pitäminen niin kovaa, että jäi mustelmia.

  Moniin muihin tapauksiin verrattuna minuun kohdistunut väkivalta on ollut lievää, mutta on se kuitenkin jättänyt jälkensä minuun (lähinnä psyykkisesti). Joku saattaa ihmetellä mitä vielä teen tällaisessa parisuhteessa. Poikaystäväni käyttäytyminen vaihtelee aika paljon, mutta hänestä luopuminen tuntuisi hyvin vaikealta. Olen kylläkin harkinnut sitä aika monta kertaa. En ole tehnyt poikaystävästäni mitään rikosilmoitusta, mutta olen kyllä kertonut tapahtuneista asioista hoitotaholleni. Saapi nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan - oli se sitten hänen kanssaan tai ilman.

  VastaaPoista
 8. Minusta se henkinen väkivalta oli aina paljon pahempaa, kuin fyysinen. Henkinen kipu on muutenkin ollut aina kivuliaampaa, kuin fyysinen, ja pahoinpitelytilanteessa tulee kaveriksi dissosiaatio auttamaan. TAI sitten miellän henkisen väkivallan pahemmaksi, koska sitä seurasi aina fyysinen väkivalta, JOS ei ehtinyt karkuun. Ehkä se pelko oli pahinta. :)

  VastaaPoista
 9. Mekin mietittiin aluksi käärmettä allergiapelon takia, mutta kun E kysyi hankitaanko kisu, niin sen jälkeen en muunlaista lemmikkiä ole harkinnutkaan. Ja joo, käärmeet ja kissat tuskin sopii yhteen :)

  VastaaPoista
 10. Et aloita tekstiä kauhean vakuuttavasti, kun kerrot olleesi itsekin _todella_ väkivaltainen. No olitpahan rehellinen.

  Hyvä teksti, mutta todella epätasa-arvoinen. Tiedän, ettet tarkoittanut sitä niin, mutta siitä, että kerrot itse olleesi väkivaltainen, ja se ettet kohdista tekstiäsi lainkaan miehiin, tulee sellainen olo, että sun mielestä muiden kuin heikkojen naisten hakkaaminen on oikein. TIEDÄN ETTET TARKOITTANUT SITÄ NIIN, sellainen olo vain jäi, ja kommenteista päätellen myös muille kuin minulle.

  Plus, kysymys, onko sua itseäsi hakattu parisuhteessa? Tekstisi kuulostaa siltä, että ei ole. Se on kuin suoraan Wikipediasta kopioitu kaikkine tilastotietoineen ja tutkimuksineen. En näe tässä mitään inspiroivaa, kuten parit on tuolla aiemmissa kommenteissa sanonut. Kuka vain olisi voinut kirjoittaa tämän, ja tuskin kenellekään tämä teksti kertoi yhtään mitään uutta. Omakohtaiset kokemukset olisivat tehneet tekstistä vakuuttavamman, mutta kun sulla ei niitä taida olla, jättäisin tämän aiheen mieluummin jollekulle toiselle.

  VastaaPoista
 11. Miau :) Lueskelin sun blogias ja vaikutat tosi mielenkiintoiselta ! Teet hyviä postauksia ja tottakai nyt vähä paha olo tulee kun lukee miten huonosti menee,ei kukaan ansaitse tollaista kuin sä,mutta kaikki voi järjestyä kuitenki !

  Sun blogis on jotenki vaan aivan mahtava. Vaikka tää käsittelee niin paljon kaikkea paskaa mitä elämässä on,niin silti. Tää on vähä ku kirjaa lukisi..

  Jatka näin ja koita pärjätä ! ♥

  VastaaPoista