• d e s i r e f o r t h e f u t u r e . b l o g s p o t . f i

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Mielipidekirjoitus. Aihe; Eutanasia, "armomurha" & avustettu itsemurha.

Eutanasia, eli armokuolema tai armomurha on armosyistä tehty teko
tai tekemättä jättäminen, joka aiheuttaa toisen ihmisen kuoleman.

Avustettu itsemurha tarkoittaa henkilön avustamista itsemurhassa, joka 
sitä haluaa, mutta ei siihen itsenäisesti pysty fyysisen heikkoudensa takia.

{ Avustetun itsemurhan ja eutanasian välinen ero on, 
että eutanasiassa toinen henkilö päättää elämän. }


---

Perustietoa;

"Eutanasian tarkoituksena on yleisesti ottaen sietämättömän kärsimyksen lopettaminen, ja se yleensä tehdään 
henkilön omasta tai hänen läheistensä vakaasta toivomuksesta. Eutanasian tarkoituksena voi myös olla 
elämän päättäminen ennen kuin parantumattomaksi tiedetty sairaus johtaa sietämättömään kärsimykseen."

"Eutanasiaan liittyviä läheisiä käsitteitä ovat avustettu itsemurha ja kuolinapu. Avustetussa itsemurhassa
vaikeasti sairas potilas haluaa tehdä itsemurhan, joka ei itse kykene sitä fyysisesti tekemään. Avustetussa
itsemurhassa toinen henkilö avustaa ja auttaa potilaan itsemurhassa surmaamalla potilaan. Kuolinavussa
sairaan ihmisen omasta pyynnöstä toinen henkilö auttaa potilasta kuolemaan. Kuolinavussa voidaan 
myös päättää koomassa olevan potilaan elämä, vaikka hän ei enää kykene ilmaisemaan tahtoaan."

"Avustettu kuolema ali avustettu itsemurha on sallittu Suomen rikoslaissa. Lääkäri voi siis kirjoittaa 
potilaalleen tappavan annoksen kuolemaa jouduttavaa lääkettä, kunhan potilas vain pystyy tämän lääkkeen 
itse ottamaan ja nielemään. Avustetusta kuolinavusta ei kuitenkaan ole mitään tarkempia säädöksiä lain piirissä."

"Tällä hetkellä kuolinapua pystyisivät saamaan lähinnä ne yksityispotilaat, joilla on läheinen, pitkäaikainen 
hoitosuhde omaan lääkäriinsä. Keskussairaaloiden pitkäaikaispotilasosastoilla, terveyskeskusten 
vuodeosastoilla ja usein myös terveyskeskuksissa lääkäreiden vaihtuvuus on melko suuri eikä potilailla 
näin ollen ole juuri mahdollisuutta pyytää eikä saada kuolemaa jouduttavia lääkkeitä."

---

Heittomerkeissä olevasta linkinstä pääset Litan kirjoittamaan postaukseen tästä aiheesta
 " Päivi Räsänen takaisin keittiöön. " -Lita on siis tuon fb päivityksen toinen keskustelija.


Mitä mieltä minä olen ?

- Eutanasia.
No jos ajattelen tätä, että potilaalla on todettu tappava sairaus, johon hän tulee kuolemaan hitaasti ja tuskallisesti, niin tottakai armomurha on varteenotettava vaihtoehto. Siitä ei pääse mihinkään, että mielestäni potilaalla on täysi oikeus tähän enkä pidä sitä millään tavalla tuomittavana, että ihminen päästetään tuskistaan, että ihmisen annetaan kuolla rauhassaa, ilman kipua ja tuskaa.

- Avustettu itsemurha.
Tämä on sitten ihan toinen juttu. Avustettu itsemurha ? Jos haluaa itsemurhan tehdä niin tehkööt, mutta pyytää siihen apua ? Eihän se ole mikään itsemurha, se on murha jos toinen tulee vaikka tönäisemään toisen kalliolta alas tai jotain muuta vastaavaa. Itsemurha on itsekkäin asia mitä ihminen voi koskaan tehdä, mutta on aivan kamalaa ajatella että joku pyytäisi toiselta apua itsensä tappamisessa ? En voi käsittää, miten joku voisi suostua avustamaan toista tappamaan itsensä. Minun järkeni ei ainakaan käsitä käsitettä avustettu itsemurha. Se on joko itsemurha tai murha, siitä en yksinkertaisesti pääse mihinkään.
   Ja entäs sitten sen ihmisen, joka on ollut "avustamassa", tunteet tapahtuneen jälkeen ? Eihän järjellä ajatellen sen jälkeen pitäisi olla mitään muuta tunnetta kuin syyllisyys. Ok, voihan sen jälkeen tuntua myös olla helpottunut toisen puolesta, mutta minä itse en voi ymmärtää, että sen jälkeen avustaja voisi elää ilman minkäänlaisia omantunnontuskia. En vain voi ymmärtää. Avustus ja itsemurha ovat sanoina merkityksineen täysin eri kategorioissa. Minä en ikinä enkä koskaan suostuisi mistään hinnasta "avustamaan" toista itsensä tappamisessa. Minä tuntisin itseni murhaajaksi. Enkä pysty ymmärtämään miten ihmiset voivat tuntea helpotusta tai jotain muuta vastaavaa sen jälkeen kun on tappanut toisen ? Eihän siinä pitäisi potea mitään muuta kuin syyllisyyttä murhaajana.

8 kommenttia:

 1. Menee ehkä vähän aiheen vierestä, eikä tähän tarvitse vastatakaan mitään; koska uskon että keskusteltavaa riittäisi vaekka muaalimantappiin asti. Enkä tosissaan halua väittää kenenkään syyllistyneen yhtään mihinkään saatika väheksyä teikäläisen tunteita mm. Jessen suhteen, muttah...

  Lähes aina muistetaan mainita, että itsemurha on itsekkäin teko koskaan; tämä sanotaan aina hyvin negatiiviseen sävyyn. Miksi? Onko itsekkyys sitten niin kovin paha asia? Eikö läheisiltä ole itsekästä ajatella, että vaikka toisella olisi miten paha olla, hänen täytyisi pysytellä täällä ihan vain muiden takia?
  Mielestäni kukaan ei voi tuomita kenenkään tekoja, ei itsemurhaa ei itsetuhoisuutta tai vaikka hiusten värjäystä, edes vallitsevien olosuhteiden perusteella koska KUKAAN ei voi tiettä mitä toisen päässä tarkalleen liikkuu. Ei edes vaikka toinen siitä kertoisi, koska ihminen ei läheskään aina ole selvillä edes oman päänsä sisällöstä tahi sitten tunteista.

  Pahoittelen, sisäinen pätijäfilosofini otti vallan. Mutta btw, kirjoitat hyvin ja hyvistä aiheista, ja en voi muuta kuin ihastella ottamiasi ja muokkaamiasi valokuvia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekkyys on ihmisen perusluonteeseen täysin kuuluva. Eikä se mielestäni ole niin negatiivinen asia kuin yleensä annetaan ymmärtää, kun sanotaan että itsemurha on itsekkäin teko mitä ihminen voi tehdä.

   Olen itsekkin täysin samaa mieltä siitä, ettei kukaan voi tuomita toisen ihmisen tekoja. Siksi tämän postauksen nimi onkin Mielipidekirjoitus :) Eivät kaikki ole kanssani samaa mieltä ja arvasin todellakin että tähän postaukseen tulee paljon kommentteja lukijoiden omista ajatuksista ja tunteista näitä asioita kohtaan.

   Kiitos ♥

   Poista
 2. Molemmissa tilanteissa pitäisi kuunnella itse potilaan mielipidettä ja pyyntöjä. Jos avustettu itsemurha on laillinen, niin en lähtisi lääkärinä potemaan huonoa omatuntoa siitä, että olen toiminut toisen tahdon mukaisesti, päästänyt tämän tuskistaan, vaikkakin se kävisikin potilaan oman käden kautta mikäli hän siihen on kykeneväinen.

  Piuhat irti ja ajasta ikuisuuteen, ei täällä loputtomiin eletä kuitenkaan.

  VastaaPoista
 3. Öö.. Mikä ton avustetun itsemurhan pointti oli ku se ei mitenkään periaattees liity eutanasiaan? Ja onha eutanasia sitte periaattees avustettua itsemurhaa, kun sä autat toista kuolemaan helpottamalla sen oloa/lopettamalla lääkityksen. Ja mikset kertonut mitään aktiivisesta ja passiivisesta eutanasiasta, niiden eroista ja ristiriidoista? Tai siitä, että kuka on vastuussa, jos käytetään aktiivista eutanasiaa, jos tulee esimerkiksi syyte murhasta sairaalalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisin alkanut käsittelemään aiheita laajemmin, en edes itse olisi jaksanut lukea kirjoittamaani tekstiä loppuun. Tai no, en olisi edes jaksanut kirjoittaa niin helvetin pitkää postausta :s

   Poista
  2. Aika paljon tästä oli kopioitu muualta, ei täst oikee hirveesti saanu sun ajatuksia vaan ku ympäripyöreesti. Kirjoitit omaa mielipidettä eutanasiasta kuitenkin vaan kolme riviä, niin en tiedä olisko se ollu niin kauhean vaikeeta lukea loppuun, jos sun pohdintaa olisi ollut enemmän siitä. Jaksoit kuitenkin kirjoittaa avustetusta itsemurhasta tekstin, joka sivusi aika paljon koko aihetta. Toisen murhaaminen muualla kun sairaalassa kun ei ole mun mielestä eutanasiaa, vaan murha.

   Poista
 4. Toi avustettu itsemurha tarkoittaa lähes samaa asiaa kuin eutanasia, eri nimet vain.. Koska kukaan lääkäri ei antaisi tappavaa annosta potilaalle vain huvikseen, uskon että taustalla on valtavia kipuja ynm. sama periaate kuin eutanasiassa. Tuntuu että takerruit pikemminkin tohon "avustettu itsemurha" nimeen.
  Itse hyväksyn molemmat, itse ainakin haluaisin kuolla näin ehkä tulevaisuudessa kuin sillein että makaisin letkuissa jossain sairaalassa. Enkä toivoisi kenellekkään läheisellenikään tuskaista kuolemaa, jos olisi mahdollista päättää tämä elämä kevyemmin keinoin.. :)
  Kiva kun kirjotat mielipiteitäsi tänne, lisää näitä <3

  VastaaPoista