• d e s i r e f o r t h e f u t u r e . b l o g s p o t . f i

sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Kuka minä oikeastaan olen ?

Persoonallisuustyypiltäni olen suhdetyyppi. Niin ainakin Kuka minä oikeastaan olen 
-kirjan persoonallisuustyyppi testi sanoo hyvinkin selkeästi. Kun luen suhdetyyppi 
-persoonan monisivuista kuvausta, näen jokaisella sivulla, lukemattomilla riveillä itseni.
Keräsin kirjasta asiat joissa näin itseni voimakkaimmin. Missä näissä sinä näet itsesi ?

Jos sinä olet kiinnostunut persoonallisuudesta, sinun omasta persoonallisuudestasi, sinun omasta
persoonallisuustyypistäsi, suosittelen lukemaan tämän mainitsemani kirjan Kuka minä oikeastaan 
olen ( Friedmann Dietmar - Fritz Klaus ), ja tekemään sen sisältämän persoonallisuustyyppi testin.

- - -  - - -

Suhdettyyppi ei anna sitoa / luokitella itseään mihinkään. Suhdetyypin skaala tarjoaa paljon: Ylitsevuotavasta viileään, jopa jäiseen, sydämellisestä pidättyvään, puoleensa vetävästä torjuvaan. Käytös voi olla yliammuttua tai hienoa ja kontrolloitua. Suhdetyypit osaavat esiintyä itselleen edullisessa valossa. He liikkuvat elegantisti, huomioivat tekemänsä vaikutuksen ja pitävät ulkonaista olemusta suuressa arvossa, aivan kuin seisoisivat kuvitellulla esiintymislavalla peilin edessä. Suhdetyypit ovat muotitietoisia, pukeutuvat hyvällä maulla ja usein huomiotaherättävästi. Jotkut pukeutuvat jopa prameasti, koska haluavat erottua massasta. Samat toimintavat pätevät myös asunnon sisustuksessa.

Jos suhdetyyppi voi huonosti, hänen viehättävä käytöksensä ja olemuksensa saattaa keikahtaa toisinpäin: Hän näyttää jännittyneeltä, kunnianhimoiselta, viileältä ja kontrolloidulta. Silloin hän asettaa itselleen ja muille vielä korkeampia vaatimuksia kuin muulloin, kilpailee toisten kanssa, tekee alentavia huomautuksia ja määrittelee jokaisen tilanteen negatiiviseksi. Näin hänestä saa itsekkään, jopa ylpeän vaikutelman. Kun hän sitten taas voi paremmin, näyttää siltä, että hänet on vaihdettu johonkin toiseen. Hän on jälleen charmikas, tarttuvan innostunut ja hyväksyy muut ihmiset ja tilanteet (melkein) sellaisena kuin ne ovat.
   Älkäämme unohtako, että suhdetyyppi asettaa itsensä mielellään vaikuttavalla tavalla esille. Vaikka hänen esiintymisensä ja omakuvansa ovatkin joskus yliammuttuja, hän ei ole milloinkaan pitkäveteinen. Suhdetyyppi onnistuu saamaan muiden huomion ja voittamaan heidät puolelleen. Hän käyttää kaikkia keinoja: Ääntä, kasvojen ilmeitä ja elekieltä. Hänen hymynsä voi olla puoleensavetävä, rakastettava tai viettelevä. Kriittisessä tilanteessa hän saattaa olla myös laskelmoiva, ylimielinen, halveksiva tai kyyninen.
   Suhdetyypin vaihteleva ja vaikeasti ennakoitava käytös on tietenkin muille hämmentävää. Jos ei tunne häntä, saa sen käsityksen, että hän teeskentelee tai näyttelee. Hän ei kuitenkaan ole niin pintapuolinen. Hänen tunteensa ja käytöksensä liikkuvat laidasta laitaan. Tämä tekee hänestä muiden silmissä epävakaan.

Suhdetyypit trimmaavat tunteitaan: He kieltävät tarpeensa, tunteensa, pitävät itsensä aisoissa (jos he niin haluavat tai tilanne sitä vaatii) tai he antavat tunteittensa kuohua ja dramatisoivat niitä. Ensinnäkin voidakseen kylpeä omissa kuohuvissa tunteissaan ja voidakseen aistia niissä oman itsensä, soitaiseksi saadakseen "yleisönsä" emotianalisoitua. Suhddetyyppi pystyy paisuttamaan jokaipäiväisen ongelman katastrofiksi ja saada pahemmat asiat näyttämään maailmanlopulta.
     Suhdetyypit ovat erittäin läsnäolevia suhde- ja tunnetasolla. Tosin heidän suhdekäyttäytymisensä voi olla hyvinkin erilaista, dramatisoivaa tai kontrolloitua, puoleensavetävää tai kilpailevaa, avointa ja sulkeutunutta ja kaikkea mahdollista siltä väliltä. Suhdetyypeissä kohtaa niin vaihtelevaa käytöstä, että joskus tuntuu siltä, ettei kysymyksessä voi olla sama tyyppi, joskus vaihtelua esiintyy jopa samassa henkilössä eri tilanteissa.
   Ihmissuhteissaan suhdetyyppi tarvitsee enemmän sekä läheisyyttä että etäisyyttä kuin muut tyypit. Joskus hän haluaa tuntea olevansa hyvin läheinen toiselle, joskus taas vapaa ja riippumaton. Hän tarvitsee aikaa voittaakseen etäisyyden ja ujouden ja voidakseen päästää toisen lähelleen. Kun hän sitten sitoutuu, hän ei haluaisi enää irrottautua. Parasta olisi antaa hänen liikkua "pitkässä talutushihnassa".
   Suhdetyyppi elää ja rakastaa tässä hetkessä. Hän on paljon kietoutuneempi erilaisiin voimakkaisiin tuntemuksiin kuin muut persoonallisuustyypit. Kun hän on (juuri) rakastunut, hän muistaa entiset rakkautensa vain hämärästi. Katsoessaan taaksepäin hän näkee ne hyvin epätarkasti, eikä kovinkaan positiivisena. Eikö tämä olekin ihanaa uuden "suuren" rakkauden kannalta ? Suhdetyyppi on vakuuttunut siitä, ettei ole koskaan ikaisemmin rakastanut niin kuin nyt. Hän haluaa pitää yllä rakastumisen jännitystä, tunteittensa intohimoa (tai ehkä vain mielikuvituksensa luomaa valekuvaa) silläkin ehdolla, että hän joutuu kaunistelemaan todellisuutta. Jos hän sitten jossain vaiheessa pettyy "suureen rakkauteensa" (mitä tapahtuu usein) muutos takaisin käy häneltä yhtä kepeästi.

Suhdetyypille yhä uudelleen ilmaantuva elämän teema ja kipupiste on se, ettei hän ole koskaan kokenut maailmaa houkuttelevana paikkana vaan hyvin vähän rakkautta ja turvaa antavana. Hän voi olla niin peloissaan todellisuutta ja kaikkea tuntematonta kohtaan, että hän tyytyy elämään melko rajoitettua elämää, tai hän saattaa elää omassa kuvitelmassaan jossakin paremmassa maailmassa. Suhdetyypin suuri heikkous on se, että hänen on vaikea otta vastaan rakkautta jota hänelle tarjotaan.
   Vieraissa olosuhteissa jotkut suhdetyypit ovar hyvin kontrolloituja, vakavia ja sulkeutuneita, kun taas toiset hymyilevät jatkuvasti vaikka heidän olonsa olisi täysin päinvastainen. Mahtipontinen, joskus jopa ylikuohuva suhdetyyppi, usein myös idearikas ihminen, tuntee voimakkaasti. Hän myös tuo tunteensa esiin ja se on aitoa, todellista - ainakin sillä hetkellä. Kun hän voi hyvin, hän on erityisen elämäniloinen ja puhuu melodisella äänellä. Hyvää tuultaan hän korostaa eloisilla ja kutsuvilla eleillä. Häneltä puuttuu kuitenki emotionaalista pysyvyyttä. Hänen tunteensa voivat muuttua täysin yhdestä hetkestä toiseen. Varsinkin stressitilanteissa käännös tapahtuu välittömästi, ja silloin hän saattaa reagoida hyvinkin viileästi, poistyöntävästi ja loukkaavasti. Jos suhdetyyppi taas kerran on liioitellut tuntuvasti euforisessa vaiheessaan ja sanonut jotain loukkaavaa, hän osaa lieventää tai korjata tilanteen yhdessä silmänräpäyksessä, hymyllä tai silmäniskulla. Se, että hän pystyy myös nauramaan itselleen ei tee häntä ainoastaan sympaattiseksi vaan vähentää myös vaikutelmaa hänen itserakkaudestaan.

- - -  - - -

Seuraavat asiat on listattuna suhdetyyppi -persoonan yhteenvedossa;

AsentoHyväryhtinenseisoo liikehtien, koristeellinen, hieman kohotetut olkapäät.
Kasvot: Eloisat, viehättävät, suuret silmät, hienot kasvonpiirteet, 
valloittava hymy. Kasvojen ilme vaihtelee nopeasti.
Kävely: Joustava, hienostunutnopea, lennokas.
Äänensävy: Heleä, sointuva, puoleensavetävä.
Eleet: Kontrolloituja, selittäviä, viehkeitä.
Vaatetus: Muodikas, tyylikäs, huomiota herättävä.
PuheKorostettua, tunnepitoista, liioittelevaa, mielikuvituksellista.
Käyttäytyminen ihmissuhteissa: Emotionaalinen, viettelevä, 
seurallinen. Heilahtelee läheisyyden ja etäisyyden välillä.
Käyttäytyminen ristiriitatilanteissaEi vältä konfliktejaDramatisoi.
KokonaiskuvaHennosta, dynaamisesta, määrätietoisesta, taistelevasta, kunnian-
himoisesta hyvin muokattuun, rakastettavaan, eloisaan, myötätuntoiseen ja uhrautuvaan.

5 kommenttia:

 1. viehättävä? muodikas? viettelevä?
  hahah

  VastaaPoista
 2. oon lukenu kyseisen kirjan ja tehnyt testin. sain saman tuloksen ja toi kirja oli kyl kannatava lukuvaihtoehto. ja testinkin tulos piti paikkaan lähes kaikin puolin.. hämmennyin.

  VastaaPoista
 3. Hah, oon ihan samanlaine! Ihanku ois itessä monta eri persoonaa eri tapahtumien myötä!

  VastaaPoista