• d e s i r e f o r t h e f u t u r e . b l o g s p o t . f i

perjantai 26. heinäkuuta 2013

Yölliset kauhukohtaukset & REM-unen käytöshäiriö

K kirjoitti kirjoitti jonkin aikaa sitten blogissaan The fragments of my mind postauksen Kotidiagnosoijat. Todella hyvä postaus, ja liittyy tämän postauksen aiheeseenkin. Minulla nimittäin ei ole lääkärin diganosoimaa unihäiriötä / diagnosoimia unihäiriöitä, vaan olen itse ottanut netistä ja kirjaston kirjoista selvää näistä kahdesta, yöllisistä kauhukohtauksista ja REM-unen käytäshäiriöstä. On kuitenkin selvää, että nämä kaksi parasomniaa ovat osa elämääni, öitäni, nukkumistani ja uniani. Nämä eivät ole tyypillisiä unihäiriöitä, vaan aika harvinaisia. Netistä ei löydy näistä kahdesta parasomniasta paljoakaan tietoa. Yöllisten kauhukohtauksien ja REM-unen käytös-häiriön kuvaukset osuvat minuun kuitenkin 100%'sti. Olen menossa lähiaikoina lääkärille näiden takia ja sitä myöten sitten unitutkimuksiin. Toivottavasti tulen saamaan selkeän diagnoosin ja sitä myöten kunnollisen lääkityksen. Juttelin pari viikkoa sitten yhden paikallisen terveyskeskuksen hoitajan kanssa, ja hän oli ehdottomasti kanssani samoilla linjoilla. Lääkäriin ja unitutkimuksiin mars ! Olen niin käsittämättömän turhaantunut siihen, etten nuku kunnolla, häiritsen mahdollisesti myös vieressäni nukkuvaa, satutan häntä kuten myös itseäni. Esim. kaksi vuotta sitten heräilin vain pari kertaa yössä, en välttämättä aina edes painajaisiin, keskimäärin 3 kertaa viikossa,. Nykyisin tämä on paljon pahempaa, ja vain pahentunut ajan kanssa. Sitä samaa helvettiä jok' ikinen yö. Yhtä painajaismaista jatkumoa yöstä toiseen.

- - -  - - -

Rem-unen käytöshäiriö;
   REM-unen käytöshäiriö ilmenee, kun REM-unen aikaisen lamaannustilan varmistava mekanismi ei toimi kunnolla. Tästä häiriöstä kärsivät "näyttelevät" unissaan. Normaalisti kehon poikkijuovaiset lihakset eivät toimi unennäön aikana, mutta tässä häiriössä lihas-jänteys säilyy. Koska lihakset toimivat, hän saattaa vahingoittaa itseään tai vieressä nukkuvaa. Ominaista on siis unien näkemisen vaiheeseen liittyvä huitominen, potkiminen tai jopa väkivaltainen käytös. Häiriö on tavallisempi vanhemmilla miehillä, ja siihen on olemassa lääkehoito.

Yölliset kauhukohtaukset;
   Yölliset kauhukohtaukset saavat aikaan yhtäkkisiä heräämisiä, joiden yhteydessä esiintyy pelkoon liittyvää rajua käyttäytymistä. Kohtauksen aikana tavallista on kirkuminen ja voi-makkaat fyysiset ponnistelut - taistelu tai pakeneminen - ja ne voivat vahingoittaa nukkujaa tai hänen vierustoveriaan. Ihminen voi nousta istumaan, huutaa tai kirkua, potkia tai huitoa, hikoilla tai hengittää voimakkaasti, nousta sängystä ja kulkea ympäri huonetta. Kauhukohtaus kestää yleensä muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin, jolloin nukkuja näyttäisi olevan hereillä, mutta ei yleensä muista kohtauksesta mitään herättyään. Yöllisiä kauhukohtauksia esiintyy joskus jopa 30 %:lla pienistä lapsista. Aikuisilla kauhukohtaukset ovat harvinaisia.

11 kommenttia:

 1. Tossa onkin niin selkeät oireet, että varmaan osutkin ihan oikeaan diagnoosisi kanssa. :) Kyllähän joitain diagnooseja on helppo päätellä itsekin, mutta sitten loppuu usko, kun on sitä ja tätä ja tota vaivaa ilman diagnoosia ja niillä vaan ''mässäillään.''

  Mutta oon otettu kun mainitsit mun postauksen täällä!

  Toivottavasti saat tuohon nyt jotain apua, kuulostaa tosi inhottavalta vaivalta. Ja hyväkin, että osaat ja ymmärrät hakea tuohon apua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ♥ Tätä kirjoittaessa sun postaus vaan pompahti mieleen ja olihan se pakko tässä mainita, kun jollain tapaa liittyy aiheeseen :) Kiitos, toivottavasti tosiaan saan apua tähän, sillä tämä tosiaan on inhottavaa, todella inhottavaa ..

   Poista
 2. Tuntuu omituiselta havaita näin jälkikäteen, että minulla on ollut yöllisten kauhukohtausten ''oireita'' Häiriötä puoltaisivat kuitenkin se että olen useasti havahtunut unesta siihen, että olen juoksemassa - en suinkaan enää sängyssä - vaan esimerkiksi jo portaikossa tai melkein ulko-ovella sydän kurkussa. Olen myös kuulemma noussut yhtäkkiä ylös järkyttyneen näköisenä ja vaellellut ympäri kämppää (ja kammottavaa kyllä, kerran myös pitkin rantaheinikkoa) Riehunut minä en ole koskaan tai ainakaan tietääkseni satuttanut vieressä nukkujia. Tsemppiä sinne, uniongelmat on perseestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat harvinaisen syvältä perseestä ! Helvetti sentään, mulla ei tota "unissakävelyä" ole lainkaan, olen (ainakin tähän menessä) kohtauksien aikana pysynyt sängyssä ..

   Poista
 3. Itse kärsin molemmista.
  Ihan mustaa valkoisella.
  Todella turhauttavaa, tsemiä sinne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sinulla lääkitys näihin tai toiseen ? Miten sinulla diagnosoitiin nämä, millaiset tutkimukset olivat ? Haluaisin tietää hieman enemmän ! :)

   Poista
 4. Itsellä ollut jälkimmäinen. Kävelin lähes joka ikinen yö unissani, näistä retkistä ei tietenkään ole mitään muistikuvia, mutta sen sijaan kauhukohtauksista liiankin selkeät muistot. Näin aika usein mm. hallusinaatioita ja tunsin todella voimakasta ahdistusta/pelkoa. :/
  Lopulta sitten lääkäriin ja kolme yötä meni sairaalassa kun tekivät jotain tutkimuksia, pää vain tungettu täyteen piuhoja. Lopulta määräsivät triptyliä ja unissakävely sekä kauhukohtaukset loppuivat siihen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse odotan näitä tutkimuksia sekaisin tuntein, olen samalla innoissani ja samalla minua jännittää aivan perkeleesti .. :D

   Poista
 5. Sullahan on käytössä Seroquel? Kun itse söin aikoinaan Ketipinoria (Seron halvempi rinnakkaisversio) niin kärsin joka yö ihan helvetillisistä painajaisista, taitaa olla kyseisen lääkkeen yleisempiä haittavaikutuksia. Tuttavallani tuo lääke aiheutti unissakävelyä, unissasyömistä ym. unihäiriöitä. Tämä nyt on ihan mutu-tuntumaa mutta luulisin että Seroquel voi pahentaa mahdollista unihäiriötä/aiheuttaa noita mainitsemiasi oireita, ainakin jos syö lääkettä isommalla annoksella. Toivottavasti pääset unitutkimuksiin! (Täällä Helsingissä noita ei kuulemma tehdä, mikäli on psyk. diagnoosi ja säännöllinen lääkitys, ihmettelen kyllä mikäli näin tosiaan on..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä ku ite syön seroquelia nimenomaan painajaisten ja yöllisen ahdistuksen hoitoon..sairastuin pari vuotta sitten narkolepsiaan niin yö ovat nykyään aivan kamalia kauhuhetkiä ilman seroquelia..

   Poista
 6. Mä olin kuusi - seitsemän vuotiaana kyllä ihan mahoton. Sain just tollasii kauhukohtauksia kun olin nähny painajaisii, enkä päässyt edes vanhempieni viereen nukkumaan sen takia koska kerran unissani aloin tosissani lyömään niin kovasti kuin suinkin pystyin. En kyllä nyt vanhemmalla iällä ole mitään tuollaista kokenut, tätä nykyä nukun todella sikeästi ja rauhallisesti.

  VastaaPoista