• d e s i r e f o r t h e f u t u r e . b l o g s p o t . f i

tiistai 5. elokuuta 2014

Dialektisen käyttäytymisterapian taitoryhmä #1

Ensimmäinen tapaaminen dialektisen käyttäytymisterapian taitoryhmän kanssa on siis nyt käyty ! Tapaaminen on aina maanantaisin klo 14:30 - 16:30. Tällä ensimmäisellä kerralla meitä oli paikalla minun lisäkseni vain 2 potilasta ja 2 ohjaajaa, mutta myöhemmin ryhmään liittyy kuulemma vielä ainakin 2 potilasta, jos oikein muistan. Nämä ihmiset ovat olleet tässä ryhmässä aiemminkin, ja olen ainoa joka on vasta aloittanut.
   Ensimäinen tapaaminen oli kaikinpuolin mielenkiintoinen. Aluksi pitäydyin omassa kuoressani enkä puhunut ellei minulta suoraan mitään kysytty. Olin jännittynyt, mutta n. tunnin kuluttua suojakuoreni alkoi halkeilla ja pystyin olemaan paljon rennommin ja ylipäätään paremmin mielin.
   Huomasin kuitenkin jossain vaiheessa, että minun olisi tehnyt mieli puhua ja kertoa avoimemmin omista kokemuksistani ja tuntemuksistani, mutta tämähän ei ollut tämän ryhmän tarkoitus. Tajusin siis tarvitsevani jonkun, kelle purkaa näitä kaikkia kokemuksia, tuntemuksia, ajatuksia ja kaikkea muuta mitä mieleeni nyt tuleekaan. Onneksi yksi ryhmänohjaajista hankkii minulle piakkoin sairaanhoitajan, ellei jopa terapeutin, jota pyrkisin tapaamaan mahdollisimman usein tämän dialektisen käyttäytymisterapian taitoryhmän ohella.

 - - -  - - -

Mutta mitä kävimme läpi ensimmäisellä kerralla ? No, ensin tietysti esittäytyminen. Sitten saimme hetken aikkaa miettiä prosentuaalisesti, kuinka paljon olemme läsnä tässä hetkessä, kuinka paljon kauempana tai lähempänä menneisyydessä ja kuinka paljon kauempana tai lähempänä tulevaisuudessa. Itse vastasin olevani läsnä n. 50%'sti, 25%'sti menneisyydessä muutaman vuoden takana ja 25%'sti lähitulevaisuudessa.
   Meille jaettiin materiaalia epävakaasta persoonallisuushäiriöstä, ja kävimme läpi kyseisen häiriön oirekuvaa, josta minä täytän 9'stä kohtasta 8. Käviessäme yhdessä läpi nämä 9 kohtaa, jokaisen jälkeen saimme sanoa joitain omakohtaisia ajatuksia ja kokemuksia tästä tietysti oireesta, ja kaikki me samaistumme toistemme esittämiin asioihin hyvinkin paljon.

Lopuksi kävimme läpi mielen tilat. Nämä ovat siis tunnemielijärkimieli ja näiden kahden yhdistelmän, eli viisasmieli.
   Järkevä mieli on ihmisen rationaalinen puoli, ajattelu ja looginen mieli. Tämä osa ihmistä suunnittelee ja arvioi asioita loogisesti. Tämä on "viileä osa" itseään. Kuvaavia sanoja luettelimme mm. älyllinen, harkitseva, vakaa, rauhallinen, tylsä, yksinkertainen ja perustuu yleensä faktoihin, sekä jo mainitut rationaalinen ja looginen.
   Tunnemielessä taasen tunteet ohjaavat ajattelua ja käyttäytymistä, logiikan käyttö on vaikeaa ja tosiasiat hämärtyvät. Tunnemielen vallassa on silloin, kun tunteet ottavat vallan ja kun ne vaikuttavat ja määräävät ajattelua ja käyttäytymistä. Kuvaavia sanoja luettelimme mm. monimutkainen, impulsiivinen, harkitsematon, järjetön, estoton, ailahteleva, ei mieti seuraamuksia, voi olla vaarallinen.
   Sitten vielä tämä näiden kahden, tunnemielen ja järkimielen yhdistelmään, viisaaseen mieleen. Viisas mieli on se osa henkilöä, joka tietää ja kokee totuuden tai oikeuden, osa joka tietää jonkin olevan totta tai oikein. Viisaus syntyy, kun yhdistetään erilaisia tapoja tietää: Tietää tarkkailemalla, tietää analysoimalla, tietää tietää kokemalla kehossaan ja mielessään, tietää tietää mitä tekee, tietää intuitiivisesti. Sillä on suoraa kokemusta, välitöntä tietämystä, merkityksen ymmärtämistä, tärkeyttä, tapahtuman totuutta ilman, että sitä täytyy analysoida älyllisesti. Jokaisella meillä on viisas mieli, mutta kukaan ei ole aina viisaan mielen tilassa.

Seuraavaa kertaa varten saimme kotitehtäväksi huomioida tilanteita, joissa olemme selkeästi joko järkevän mielen tai tunnemielen vallassa, ja mihin nämä tilanteet johtivat. Ja koko maanantaipäivän minä huomioin kuin automaattisesti tuntemuksiani ja ajatuksiani, joten ylöskirjoittamista tapahtui jo ensimmäisen päivän aikana ! Ajattelin myöhemmin jakaa kotitehtäväni myös teidän kanssanne.

 - - -  - - -

Eli tällaista ensimmäisellä kerralla ! Seuraavaa kertaa odotellessa, kyllä 
tämä sen verran kolahti kohdallani, että aion ainakin toistaiseksi jatkaa !

Oona kuittaa, xoxo 
• See you in your nightmares 


6 kommenttia:

 1. käytkö turus dkt:ssä vai missä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, en kai nyt sentään ihan Turkuun asti lähde .. Ihan tässä Nurmijärvellä,

   Poista
 2. Okei :) en tienny mis asut. Olisin vaan halunnu lähettää terveisii sinne hoitajille, mut mut...

  DKT on tosi hyvä juttu, varsinkin meille epävakaille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joillekkin sopii, joillekkin ei .. Minulla näköjään ainakin osaksi :) Kiva jos sinäkin olet saanut DKT'stä apua !

   Poista
 3. Kuulostaa älyttömän hienolta terapialta! Itse olen haaveillut DKT:stä jo pidempään, mutta omalla paikkakunnalla ei sitä järjestetä. Onneksi olen muuttamassa, joten asia saattaa korjaantua. Postauksesi perusteella kuulostaa juuri sellaiselta terapialta, jota kaipaisin. Toivottavasti siitä on myös sinulle apua, kuulostaa ainakin hyvin loogiselta terapiamuodolta epävakaan persoonallisuuden hoitoon ja sen on muistaakseni huomattukin olevan hyödyllinen juuri sen hoidossa. :)

  Tsemppiä uuden terapian parissa!

  VastaaPoista
 4. mä kävin riihimäellä dkt ryhmässä. siin oli kahdeksan potilasta yhteensä. kävin 4 kertaa ja sitten älysin ettei se sovi. jotkut niistä asioista mitä opeteltiin olin oppinut edellisissä terapia ryhmissä ja jotkut oli todella itsestään selviä. uskon kuitenkin että siitä on varmana apua joillekin ihmisille. toivottavasti siitä on apua sulle.

  VastaaPoista