• d e s i r e f o r t h e f u t u r e . b l o g s p o t . f i

torstai 9. lokakuuta 2014

Elävä kirjasto 14.11.2014

" Olemme järjestämässä lukiossamme viimevuotiseen tapaan Elävä kirjasto -tapahtuman perjantaina 14.11.2014 ja haluaisimmekin kutsua sinut osallistumaan uudestaan. Viime vuotista esiintymistäsi on kehuttu paljon ja tituleerattu jopa parhaaksi eläväksi kirjaksi ikinä, joten päätimme yhdessä opiskelijakunnan hallituksen kanssa kysyä halukkuuttasi osallistua uudestaan kyseiseen tapahtumaan. Kiinnostusta oppilaiden joukosta varmasti olisi."

• Ja minä olen todella, todella otettu ! ♥ Minut valtasi niin käsittämättömän
upea tunne luettuani tämän sähköpostiviestin etten voi sitä sanoin kuvailla !


- - -  - - -

Viime vuonna kerroin Hyrylän lukion Elävä kirjasto - tapahtumassa mielenterveyshäiriöiden kanssa elämisestä ja selviämisestä, ja samassa pysyn tänäkin vuonna niin suuren mielenkiinnon ja suosion vuoksi. Tapahtumassa on siis tarkoitus poistaa stereotypioita ja ennakkoluuloja erilaisia ihmisryhmiä ja ihmisiä kohtaan kohtaamalla heidät ja kuuntelemalla heitä. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että kirjoina ovat ihmiset, joita sitten muut ihmiset, tässä tapauksessa lukiolaiset, saavat ikäänkuin lainata. Käytännössä tapahtumaan tulevista ihmisistä ei kerrota etukäteen oppilaille, kunnes tapahtuma-aamuna laitetaan seinille julisteet, joissa luokan numero ja paikalla olijan “tunnus” (minun tapauksessani siis mielenterveyshäiriöiden kanssa eläminen ja selviäminen tms). Yleensä elävät kirjat ovat esitelleet itsensä haluamallaan tavalla lainaushetken (40 minuuttia) ajaksi luokalle, minkä jälkeen opiskelijat ovat voineet esittää kysymyksiä. Tunnuksista pyritään tietysti saamaan melko raflaavia ja houkuttelevia, jotta kaikki kirjat saisivat mukavasti kuuntelijoita.

Viime vuonna luokka, jossa pidin luentoni, oli aina täynnä oppilaita kun astuin sinne sisään. Jotkut oppilaat eivät valitettavasti edes päässeet minua kuuntelemaan, koska luokkaan ei yksinkertaisesti mahtunut enempää ihmisiä .. Tämä oli kyllä todella imartelevaa ! Tarkoitus oli, että jokaiseen lainaukseen osallistuu kerralla maksimissaan 20 oppilasta, mutta kyllä niitä oli toisella lainauskerralla paljon enemmän ! Aloitin luennon kertomalla omien mielenterveyshäiriöideni nimet, ja kertomalla miten kaikki ne vaikuttavat jokapäiväiseen elämääni, koulun käyntiin, työhön, perheeseen, kavereihin, ihmissuhteisiin, kaikkeen. Siitä se juttu sitten lähti eteenpäin, jokaisella kerralla tosin hieman erilailla, mutta onneksi muistin jokaisella kerralla puhua kaikesta, josta olin suunnitellutkin puhuvani. Luentoni jälkeen oppilailla ja opettajilla, joita oli siis myös tullut kuuntelemaan minua, oli mahdollista kysyä minulta kysymyksiä. Ajattelin aluksi, ettei siellä nyt kukaan kuitenkaan mitään kysy, mutta kysymyksiä oli päivän päätteeksi tullut monia kymmeniä !

• Ja nyt minulla onkin edessäni intensiivistä suunnittelua, sekä ankaraa harjoittelua.
Toivon vain, että tänä vuonna kaikki tulee menemään yhtä hyvin kuin viime vuonna,
että minä ja tarinani kiinnostamme oppilaita yhtä paljon, ja että me saisin jälleen paljon
kuuntelijoita sekä kysymyksiä. Huhhuh, olen niin iloinen ja intoa täynnä ettei tosikaan !  

- - -  - - -

Eris kuittaa, xoxo 
• See you in your nightmares 


 Eris WeHeartIt'ssä.
 Eris Instagram'ssa.

4 kommenttia:

 1. Voi että, kumpa kaikissa kouluissa olisi tällainen tapahtuma. (en ainakaan ennen ole itse tämmöisestä kuullutkaan.) Mielenterveysongelmat yleisyydestään huolimatta kun ovat vieläkin niin väärinymmärrettyjä ja jopa tabu. Oon taas kerran Oona niin ylpeä sun mielettömästä rohkeudesta puhua noin avoimeisti ongelmistasi. Oot oikeesti mulle vähän kun esikuva, ihailen sun vahvuutta ja sinnikkyyttä sekä rohkeutta. Sinä senkin ihana nainen. :3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omg, kiitos Mary ihanasta kommentistasi ♥ Hymyilyttää nyt vaan :')

   Poista
 2. Minä ainakin tulisin kuuntelemaan jos olisin lukiolainen siellä lukiossa.. Sinulla on mielyttävä ääni ja uskon että kerrot asiat niin että kaikille jää mielyttävä olo.. Tai jotakin sinnepäin :) mutta ihana kuulla että mielenterveysongelmista halutaan kertoa ja on ihmisiä jotka haluaa kertoa.. Ettei ne olisi enää mikään tabu ja pelottava mörkö.. Kaikkea hyvää ja ole vain oma ihtesi, niin kyllä se siitä

  VastaaPoista
 3. Jumalauta Nainen, mahtava juttu! Sä oot todella rohkea ja ihailen suuresti. Sulla on paljon sanottavaa, elämänkokemusta ja jaettavaa, on todella hienoa ett uskaltaudut jakamaan tarinasi.Kuulijakuntaa tulee varmasti riittämään vaikka osallistuisit mihin vaan :)

  VastaaPoista