• d e s i r e f o r t h e f u t u r e . b l o g s p o t . f i

maanantai 8. toukokuuta 2017

Materialistinen elämäntapa ?

ಌ Hello, my sweet little Bats !
• I hope you leave a comment after your visit •

•  •  •    •  •  •

• Mutta toisaalta, mitä väärää tai pahaa siinä loppuenlopuksi edes on ?
Ompas sulla paljon tavaraa ! ", totesi mummuni kun asuntoni näki. Mutta ei, en ole mikään himohamstraaja, vaan minä vain yksinkertaisesti saan nautintoa ympärilläni olevista esinäistä, jotka olen hankkinut niiden miellyttävyyden vuoksi. Sisustuselementtejä, pienempiä ja hieman suurempia sellaisia, sekä vaatteita, kenkiä, asusteita ym. Lista on pitkä. Rakastan kynttilöitä ja pieniä yksityiskohtia, ja sen näkee selvästi myös kotini sisustuksesta. Vaikka nautin uusista kauniista asioista, en itse lähestulkoon koskaan osta mitään uutena, vaan suosin kirpputoreja ja niiden edullisia hintoja. Miksi ostaisin uutta, kun yhtä hyvän saa jopa montakymmentä kertaa halvemmalla ? Vaikka olen kova kirppistelijä, olen silti hyvin, tai no itseasiassa todella tarkka, mitä ympärilläni on. En ole sellainen materialisti, joka ostaa kaikkea täysin turhaa vain ostamisen ilosta. Ihan mitä tahansa en siis hanki. Kotonani ympäristöni on tarkoin harkittu pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Joskus voin viettää jopa kaksi tuntia järjestellen yhtä ainoaa hyllykköä mieleisekseni.
   Olen lähestulkoon pakkomielteinen väreistä ja järjestyksestä. Esim. Jos minulla on päälläni tummanpunainen paita, ei mikään muu vaatekappale voi olla jonkin muun värinen (tai tässä tapauksessa edes sävyinen). Yksi väri per. asukokonaisuus. Alusvaatteet lukeutuvat mukaan. En voisi kuvitellakaan pitäväni liloja alushousuja ja sitä tummanpunaista paitaa päälläni samaan aikaan. Tämä  jo lähes pakkomielteiseksi muodostunut ajatusmalli pätee myös asuntoni sisustukseen. Kaikkialla on mustaa, tumman lilaa tai sen jonkinlaista sävyä. En voisi kuvitellakaan, että minulla olisi vaikka esim. tummanruskea sohva tai sinisävyinen taulu seinällä. Ei, ei, ei. Ei todellakaan. Hyi helv .. Pelkkä ajatuskin saa aikaan kylmiä väreitä ja niskakarvani nousemaan pystyyn. Mutta nyt lipesin hieman aiheesta, joten palataampa takaisin siihen alkuperäiseen puheenaiheeseen; Materialistiseen elämäntapaan(i).

"Materialistiset ihmiset ovat masentuneempia ja tyytymättömämpiä elämäänsä 
kuin ihmiset, joille tuotemerkit ja shoppailu eivät ole kovin merkityksellisiä." - hs.fi.

" Jos olet materiaan kiinnittynyt yksilö, ja elämä vie yhtäkkiä väärään suuntaan, takaiskusta
toipuminen on sinulle kovempaa kuin jollekin toiselle, joka on vähemmän materialistinen.
" - menaiset.fi.


Jatkuvasti vastaan ilmaantuu tekstejä ja mielipiteitä siitä, miten materialistinen elämäntapa on saatanallista syntiä. Ihminen ei vain yksinkertaisesti saisi saada tyydytystä tavaroista ja nauttia materiasta, koska esim. "Materialismi lisää itsekkyyttä ja vähentää empatiaa ja avuliaisuutta, jotka ovat yhteiselämän kannalta välttämättömiä", tai "Materialismi liittyy omaan epävarmuuteen, itsensä esiin tuomiseen ja sosiaalisten suhteiden väheksymiseen. Materialistiset arvot ovat yhteydessä joko matalaan itsearvostukseen tai myös hauraaseen, mutta korkeaan itsearvostukseen (johon usein liittyy narsismia)",  - markkuojanen.com. Tottakai jokaisella saa olla oma mielipiteensä materialistisesta elämäntavasta, mutta itse en pidä kyseistä asiaa minkäänlaisena ongelmana. Kunhan tapa ei muuntaudu häiriöksi, tässä tapauksessa hallitsemattomaksi hamstraamiseksi tai kaiken rahan käyttämistä esim. ökykalliisiin merkkivaatteisiin. Materialismin voi sanana nähdä ja käsittää usealla eri tavalla, mutta itse puhun aiheesta nyt vain ja ainoastaan omalta kannaltani ja oman materialistisen elämäntapani puolesta.
   Minä. Nautin. Materiasta. Enkä häpeile sitä myöntää. Kysytään, onko materialismionnellisuus tekaistua onnea. Mutta kuka helvetti sen muka voi määrittää, mikä onnellisuus on totta ja mikä valhetta ? Jos minä saan kiksit uudesta Darth Vader kahvimukista tai Demonian kiiltävistä korkokengistä, niin mitä sitten ? Jos joku asia tekee ihmisen onnelliseksi, paitsi jos se aiheuttaa haittaa muille ihmisille, niin miksi hän ei voi vain hyväksytysti nauttia siitä ? Ei se ole keneltäkään muulta pois. Jotkut ajattelevat myös niin, että materian itsensä ympärille kerääminen johtuisi osaksi siitä, että ihminen tahtoo saada muut kateelliseksi. Mutta tämä menee mielestäni jo jonkinlaisen sairaalloisuuden puolelle, enkä ainakaan itse voisi sanoa tämän olevan "tervettä materialismia". Jota joidenkin mielestä ei sitäkään ole. Mikset voi olla materialisti, mutta silti olla hyvä ja terve ihminen ja elää hyvää ja tervettä elämää ? Materian ihannoiminen nähdään todella negatiivisena asiana, vaikka siitä ei koituisi kenellekään minkäänlaista haittaa. Ei itse materialistille, hänen läheisilleen tai tuntemattomillekaan. Pitäisi nauttia vain niistä tietyistä, sinun puolestasi jo aikoja sitten valituista asioista, tai muuten nautit "vääristä asioista", etkä  elä oikeanlaista elämää. Muutamissa lähteissä sanotaan materialistisen elämäntavan tarkoittavan ihmisen olevan pinnallinen ja itsekeskeinen. Ja kuten yllä mainittiin, masentunut ja tyytymätön elämäänsä. Noin vain, ilman minkäänlaisia perusteluja; Olet epäonnistunut ihmisenä.
   Edellistä pointtia en itse allekirjoita missään tapauksessa, vaikka hyvin sairas monilta osin olenkin. Kaikki ei ole niin mustavalkoista ja yksinkertaista. Esim. vaikea masennukseni, ahdistuneisuushäiriöni, persoonallisuushäiriöni tai yksinäisyyteni, eivät ole olleet lähtökohtia materialistiselle elämäntavalleni. Olen aina ollut tällainen, pikkutytöstä asti. Ja vaikka mainitsemani seikat olisivatkin materialistisen elämäntapani takana, niin  olisiko siitä ollut kenellekään mitään haittaa ? No ei ole. Koskaan. Vaikka olenkin suurimman osan ajastani yksin tai yksinäinen, niin ainakin ympäristöni on tuolloin minua miellyttävä ja nautin siitä mitä näen, mitä olen itse saanut aikaiseksi.

Entä Sinä ?
- Haalitko sinä ympärillesi kauniita ja miellyttäviä asioita joista nautit, vai
oletko kenties minimalisti, etkä pidä "ylimääräisestä rojusta" ympärilläsi ?

•  •  •    •  •  •

ಌ Quit, Eris Von Sin.
• See you in your Nightmares •
xoxo, and a lil' bite !


6 kommenttia:

 1. Olen itse paatunut minimalisti, ja aika ajoin sanonut kenties jotain harkitsematonta materialistisemmin elävistä. Ei pitäisi tuomita! Kiitos tästä bloggauksesta, sainpa uutta ajateltavaa ja vähän erilaista näkökulmaa asiaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä on moneksi ! Ihmiset turhan usein tuomitsevat sellaiset ihmiset, jotka eroavat ihmisestä itsestään, mutta kiva kuulla että sait tästä postauksesta hieman uutta näkökulmaa asiaan liittyen :)

   Poista
 2. Itsekin olen materialisti ja rakastan kauniita esineitä. En voisi kuvitellakaan eläväni minimalistisen sisustuksen keskellä ja menettäisin järkeni ns. capsule wardrobe eli kompaktin vaatekaappi -konseptin kanssa. Moni vaan ei tunnu erottavan materialismin eri muotoja toisistaan. Kuvitellaan, että sitä tavaraa kadutaan jälkeenpäin tai että se on ostettu vaan pröystäilymielessä tai niinkuin se olisi jokin pakkomielle.

  Myönnän, että ostelen masennuskausina pakonomaisesti kaikkea turhaa, jota saatan katua myöhemmin, mutta tämä on vaan sairaan mielen yritys parantaa oloa. Rinnastettavissa siihen, että jotkut syövät suruunsa. Ne järjissään ja harkiten ostetut tavarat eivät ole mitään, mitä tarvitsee paheksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseä inhottaakin ajatella että joutuisi elämään minimalistisessa ympäristössä. Hnngh, todella ahdistava ajatus ! Ja eiköhän jokaisella ihmisellä ole oma paheensa sille, mitä esim. masentuneena tekee ? Jotkut ostelevat, jotkut syövät, jotkut siivoavat, jotkut treenaavat, jotkut maalaavat .. Onhan näitä !

   Poista
 3. Olen siinä mielessä materialisti että tunnen todella nautintoa löytäessäni harvinaisen bändipaidan, levyn, tai muuten vaan hienon esineen tai asian kotiini. Toisaalta uutena ostaminen on minulle melkeinpä häpeä (poissuljen tästä pienyrittäjät/käsityöläiset joita tuen mieluusti). Kauniiden asioiden haaliminen ympärilleen on täysin eri asia kuin täyttää kotinsa rojulla.
  Se että koti ja oma ulkonäkö miellyttää esteettisesti ja siinä viihtyy on ensiarvoisen tärkeää ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Siinä ei ole mitään pahaa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asia on juurikin näin ♥
   Valitettavasti monet ovat tästä hyvinkin raskaasti eri mieltä.

   Poista